Samobor

Vitezi se mačevima "sasjekli" na bojnom polju kod Samobora

bitka
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/11
13.03.2011.
u 18:00

Na Vugrinščaku uprizorena je bitka kod Samobora, a 
na sajmu su se prodavale i ljekarije protiv “smrada tela”

Mačevi i štitovi, ljekarije protiv “smrada tela”, zlatnici i drvene igračke te okrepljujuće kapljice nudile su se jučer na srednjovjekovnom sajmu na samoborskom Vugrinščaku. Dok su se među štandovima šetale srednjovjekovne dame, na bojnom se polju uz pucnjeve topova odigrala bitka kod Samobora.

Na leđima 60 kg opreme

Borbeni vitezovi i srčani vojnici, sa 60-ak kilograma opreme na sebi, sukobili su se bez straha, s opasnim oružjem u rukama.

– Spremni smo za bitku! Jedva čekamo sasjeći protivnike – govorili su Žarko Milošić i Matija Pavrlišak iz Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Iako ih za viteštvo veže ljubav, to nije bezopasan hobi.

– Baš je kolega danas ranjen u mačevanju, a kolegica je prošle godine umalo ostala bez prsta – kazuje Matija, a Žarko dodaje:

– Ali ne bismo to mijenjali nizašto na svijetu!

Igračke od oraha

I dok su mnoge dame izabrale duge halje, neke su hrabro zakoračile na bojno polje i porazile svoje muške suparnike, pa se na polju prolijevala krv.

Malo veselije bilo je na sajmištu gdje su oni čiji su zanati gotovo zaboravljeni pokazivali svoje umijeće. Umirovljenik iz Koprivnice na ovakvim sajmovima izrađuje drčalke, trkulce – igračke iz svoje mladosti, od drva, oraha, žice...

– Pokazujem kako se negda delalo, u mojoj mladosti, kad nije bilo plastike i kompjutora – veselo će Blaž Hemetek.

Komentara 1

AG
Agramer198
21:58 13.03.2011.

Slučajno naletil tam na njih i baš nam je bila špica!! Jako zanimljiva i fora manifestacija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije